Най-полезното годжи бери расте в родните си Тибет, Непал и Китай на голяма надморска височина. Може да се срещне навсякъде, тъй като не е претенциозно за отглеждане, но колкото по-ниско вирее, толкова повече намалява силата на фантастичните му качества.Цъфти през лятото, отрупвайки се с красиви дребни лилави цветчета.

Състав

Смайващо е как толкова мъничко плодче съдържа няколко реда невероятно полезни вещества – минерали, антиоксиданти, витамини. Безценните съставки на годжи бери звучат по-скоро като Менделеевата таблица - калций, калий, витамини С, А и В групата, цинк, желязо, манган, никел, селен, хром, кобалт, кадмий, германий, фосфор, бетакаротин, йод, зеаксантин, полизахариди, омега 3 и 6 мастни киселини и др. 16% от теглото му са растителни протеини, съдържа 18 аминокиселини, 21 микроелементи, голямо количество фибри – съчетание, недостижимо за другите плодове.

Годжи бери VS диагнозите

Разбира се, дълголетието означава и трайна липса на заболявания. Днес легендарните здравословни качества на лиция са доказани – укрепва имунната система, повишава потентността, подобрява храносмилането и качеството на съня, успокоява нервната система, бори се със стреса, стимулира растежа на мускулите, предпазва сърдечносъдовата система и зрението, забавя процесите на стареене и появата на бръчки, премахва целулита, пречиства организма от токсини. Годжи бери трябва редовно да консумират страдащите от астма и други алергии, от язва, хипертония, умора, безпричинен шум в ушите. То блокира развитието на болестотворни бактерии и гъбички, рязко намалява нивата на захарта и холестерола в кръвта. Фантастично влияние оказва върху мозъка, бъбреците, белите и черния дроб. Изключително подходяща храна е за вегетарианци и вегани, страдащи от диабет, цьолиакия и лактозна непоносимост.

Годжи бери в кухнята

Най-полезно е суровото, добре узряло годжи бери, но трудно ще се снабдявате с нужните за перфектно здравословно състояние 30 г дневно. Кулинарното му приложение не прави особено разграничение между сухия и суровия му вид. Най-кратко казано, годжи бери можете да слагате в рецептите, в които по принцип влагате стафиди или ядки. Няколко грама можете да добавяте към дневната си порция мюсли. Прекрасна добавка към всички видове десерти – кексове, торти, грис.

В магазинната мрежа можете да откриете също сок и вино от годжи бери.

Не яжте годжи!

Не консумирайте годжи бери в никакъв случай, ако сте алергични към чушки, картофи и домати, както и ако стомахът ви се подува. Не трябва да го добавяте към менюто на дечица под 5-годишна възраст. Не яжте плодовете и ако сте натровени с какъвто и да било токсин, или имате висока температура.

Годжи бери у дома

Днес можете да се снабдите с пакетче вълшебни плодчета почти от всеки хранителен магазин или павилион за ядки. Но ако искате да имате прясно годжи бери, което да ви е под ръка всекидневно, нямате друг избор, освен да си засадите. Тук вариантите са два – според мястото, на което живеете. Естествено, ако имате двор, можете да си направите малка плантацийка, засаждайки храстите през пролетта или през есента. Можете да се снабдите с тях от пазарите или оранжериите, предлагащи традиционно подобни артикули. Единствено, не трябва да пропускате, че е много важно годжи берито да бъде засадено в почва, предварително обогатена и наторена. Засаждайте храстите на метър един от друг, а ако имате място за друг ред – отмерете минимум метър и половина от първия. Ако искате да вирее дълго и да дава много плод, поддържайте почвата алкална и леко песъчлива.

Храстите годжи бери могат да се оформят и като жив плет. На височина достигат до 3 м, а колкото повече ги подрязвате, толкова повече ги сгъстявате и започват да дава по-голяма продукция. Принципно можете да се надявате на реколта след втората година от засаждането на храстите, но реалният обем на обраното количество ще достигнете след 4-5 години отглеждане. Готови за бране са тези дребосъци, които добиват ярко червен цвят – само добре узрели са годни за консумация.

В градски условия можете да отглеждате божествените рубини и в големи саксии. Условията на отглеждане не са нещо специално, просто трябва да внимавате да не измръзва – дръжте го на открито през лятото, прибирайте го на топло в студено време. Не изисква много често поливане, тъй като все пак родината му е суха и песъчлива.