Какво е всъщност аюрведа?

Аюрведа е древна философия и лечебна система, не е медицина, а цяло знание за дълголетието. „Аю“ означава на санскрит дълголетие, „веда“ – знание, т.е. това знание за дълголетието. Една от най-древните лечебни системи в света, може би по-древна е само сидха, но те са много близки. Букварите, по които се изучава аюрведа, са създадени преди много векове. Писмени източници за това се намират във ведите – най-древните писмени източници на човечеството. Един от трите големи учебника на аюрведа, казва се Чарака Самхита, датира между IV и VIII в.пр.Хр. Това знание не се нуждае от някакво осъвременяване. Принципите, открити и описани в тези древни учебници, работят днес със същата сила, с която и тогава и нямат нужда да бъдат осъвременявани. Затова се твърди, че аюрведичното знание е вечно, валидно във всяка една епоха.

Има един период по време на английското владичество, когато аюрведа в Индия е западала, но в момента се възражда и има стотици университети за аюрведа. Тя се изучава пет години и половина и е висше медицинско образование, след което се преминава 1 г. стаж и чак тогава се става лекар. Вече повечето млади хора имат научни степени. Техният стремеж е да поставят аюрведичната медицина на научни основи, за да могат да докажат на нас, хората от Запад, че наистина е доказана, работеща медицина. Там също се правят лабораторни изследвания, рентген, ядрено-магнитен резонанс, но в същото време използват древните принципи – билкови продукти, метали и минерали - тежката артилерия на аюрведа.

Как се използват металите и минералите в аюрведа за лечение?

Те са приготвени под формата на капсули или прахове и се приемат през устата. Докторът ги назначава, като се използват дори много субстанции, които се считат за много силни отрови от съвременната медицина. На съвременния лекар може да му се изправи косата, като ги чуе – арсен, олово, живак. Те обаче са обработени по много стриктни протоколи, така че крайният продукт да не е токсичен. В тези древни учебници пише, че в необработен вариант това са много силни отрови и какво точно се уврежда от приема им.

Как аюрведа приготвя билките?

Рядко се използва само една билка в аюрведа, а примерно 50-60 билки в един продукт. Много мъдро и балансирано се избират билките – една силна билка за състоянието, което се лекува, още една силна, за да засили ефекта й, още една, която да лекува някакви съпътстващи състояния, слагат се и билки с противоположни свойства – за баланс. В аюрведа това е принципът на саманя вишеша, както са китайските ин-ян, подобното и противоположното винаги вървят заедно. И за да бъде формулата балансирана, а не много крайна, те слагат и обратното нещо вътре. Освен това слагат билки, които да подпомогнат смилането и усвояването им. Слагат още билки, улесняващи елиминационните процеси, за да се отделят от организма по добър начин. В целия този комплексен продукт има още една съставка, която служи като транспортьор-носител и да занесе тези субстанции до тъканта, която лекуваме.

Какви са другите методи, с които аюрведа лекува?

Предимно с хранителни промени, но не диети. Аюрведа прави трайни промени в храненето, а не някакви кампании, които след като приключат, се получава йо-йо ефект. Тя въвежда трайни промени в начина на живот, в дневния режим, в степента на физическа активност и каква точно да бъде тя за конкретния човек. Изключително много разчита на изчистването на тялото от токсини, на отпушването на всички циркулационни трасета – съдови, нервни и други, които за традиционната медицина не съществуват. Очистването на тези канали и на организма от токсини е в основата на аюрведичния подход. Освен това се идентифицират 5 първични енергии в цялата вселена, които съществуват във всичко в природата – в хората, в храните, в субстанциите, в обектите. Това са пространство, въздух, вода, огън и земя. Това са символи, не е задължително да означава например вода, а субстанция, която има свойства, подобни на тези на водата – течно, хладно, леко подвижно, топлоемко. Докато примерно въздухът се характеризира с лекота, сухота, празнота. За всички субстанции с подобни свойства, се казва, че се доминират от тази енергия. Когато се съчетаят тези 5 основни елемента, дават основата на трите доши.