Дали храненето е част от душата е философски въпрос, чийто отговор няма да търсим днес. Но изводите за мен са, че още от древни времена храненето е било възприемано като съществена част от нас самите и като метод на лечение, който не е редно да пренебрегваме и днес.

Днес, за съжаление, голяма част от ученията на древните по отношение на храненето, включително на бащата на медицината - Хипократ, са забравени. Гладолечението е рядкост, пречистването на тялото се счита за “алтернативна медицина”, а християнският пост се е превърнал в диета, чиято цел е свалянето на няколко излишни килограма.

Как, кога и защо се стигна дотук - не знам. Знам обаче, че хилядолетните практики за пречистване на тялото са знание, от което днес имаме нужда повече от всякога. Затова ще го нарека по-просто - липсващото звено в храненето на съвременния човек. Гледай на пречистването като на почивка от вредните храни, така, както почиваш след работа, за да презаредиш, да се отпуснеш и да получиш нови перспективи за живота.

Вариантите за провеждане на пост и детокс днес са коренно различни от това, което е било преди. Разликите между двете също са големи. Класическият пост изисква само и единствено въздържание от животински храни, докато детоксът разчита не само на пълна елиминация на животински съставки, но и на забрана на термично обработените храни. В това се коренят и грешките, които допускат повечето хора днес, предприемайки християнски пост.

Когато се премахнат животинските храни от менюто, човек обикновено не заменя ястията с по-леките плодове и зеленчуци, а започва да набляга на хляб, тестени изделия, бобови и нишестни зеленчуци, картофи и ориз. За съжаление, всички тези храни, въпреки че са наистина растителни, са доста тежки за организма и храносмилането, особено ако се приемат само те за дълъг период от време. Ефектът от подобен пост би могъл да бъде дори обратен на желаното - вместо чувство на лекота и енергия, човек може да се затлачи допълнително и да не се чувства добре.

За разлика от това, детоксът, който разчита на изцяло сурови растителни храни, има невероятно много ползи за тялото, а оттам и за душата. Затова съветът ми към всички, решили да постят, е да го направят с умисъл, желание, правилна мотивация и нагласа. Както и да разчитат на повече качествени сурови растителни храни в менюто си - плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Комбинация от двете също е възможна и би могла да има ползите на класическия детокс. За да го постигнете, се старайте 70% от менюто ви да е от органични плодове, зеленчуци, ядки и семена, препоръчително в суров вид, под формата на салати, смутита, зелени фрешове и сурови десерти, и едва 30% зърнени и нишестени храни. Поради разликите между древната пшеница и тази, която се отглежда днес, е добре да се избягва и тя. А ако решите да включите малко хляб към менюто си, той да е приготвен от древните житни култури, като лимец, камут, шпелта, ръж и овес. Солта и захарта е редно да бъдат сведени до минимум и отново да се разчита на по-древните им оригинали - каменна сол, мед, пресни и сушени плодове, фурми.

Водата пък, като първоизточник на поста и основна съставка от човешкия организъм, трябва да е неизменно с вас през целия ден. Старайте се да пиете около 2 л чиста изворна или трапезна вода дневно, като постепенно я увеличавате, ако не сте свикнали да пиете по толкова.

И помнете думите на Хипократ “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!“