И независимо в коя от тези групи сте, винаги можете да вземете съдбата си в ръце и да промените начина си на хранене, защото това е естественият подход към постигане на здраве, справяне със здравословните проблеми и намаляване на теглото. Това е начинът да се будите пълни с енергия сутрин и да положите началото на новото си тяло - здраво, стройно и красиво.

Проблемът с повечето диети е, че не се взимат под внимание токсичните отпадъци, акумулирали се в телата ни през годините и складирани под формата на мазнини. Когато започнете диета само с цел отслабване, мастните натрупвания се освобождават и започват да циркулират из кръвта и тялото, причинявайки невъобразими щети. Но тъй като организмът е перфектно работеща машина, която винаги се стреми към здраве и баланс, той започва да възпрепятства процеса на отслабване, за да държи токсините под контрол. Затова правилният подход към загубата на тегло и подобряването на здравето не е диета, а детоксикация на организма, защото едва след като се отърве от вредните токсини и химикали, тялото ви ще започне да работи заедно с вас за постигане на желаните цели и ще спре да генерира нови мастни депа.

Детокс или пречистване на организма чрез хранене или липса на хранене е техника, използвана от векове от доктори, лечители и философи, сред които Хипократ, Сократ, Плато, Аристотел, за лечението на най-различни заболявания и за пречистване на съзнанието. Затова според някои специалисти днес детоксът е липсващото звено в храненето на съвременния човек, а той има нужда от него повече от всякога. Гледайте на пречистването като на почивка от вредните храни така, както почивате след работа, за да презаредите и да се отпуснете.

Имайки предвид ползите за организма, не е случайно и че има няколко различни вида детокс. Най-популярни са воден, соков и детокс чрез сурови храни. Понеже режимът със сурови храни е обсъждан неведнъж, тук ще разгледаме вариантите, които изключват храната и разчитат само на напитки - воден и соков детокс.

Воден режим

Това означава пиене на вода за определен период от време. Режимът не е подходящ за всеки, защото при него се разчита единствено на минералния състав на водата за набавянето на ценни вещества и може да предизвика липси в организма. Дългите периоди на воден режим отслабват мускулатурата и органите, защото черпят от тях допълнителни витамини и минерали за ежедневните нужди на тялото и в крайна сметка може да доведат и до здравословни проблеми. Ако искате да се подложите на такъв режим, най-добре го направете за кратко и под лекарски надзор.

Соков режим

Пият се прясно изцедени сокове за определен период от време. В случая вариантите са различни - има режим, включващ пиенето само на един вид сок дневно, има режим с комбинация от сокове, който лимитира напитките до 3 на ден и който позволява по-големи количества сок. Наскоро се появи и режим, който комбинира прясно изцедени сокове със смлени плодове и зеленчуци или т.нар. смутита. Препоръчителни са ротациите и различните комбинации от напитки, за да си набавите максимално количество антиоксиданти, витамини, минерали и ензими.

Идеалният соков детокс би трябвало да включва голямо разнообразие от зеленчуци, плодове и зеленолистни, а фрешовете за деня да са минимум 5-6, по 500 мл всеки, за да се чувства човек добре и да има енергия през целия ден.

Другият важен елемент, за който да внимавате, е методът на изцеждане на фреша – най-добрият в световен мащаб е студеното пресоване. Това е метод за извличване на богат на хранителни вещества сок от свежи плодове и зеленчуци чрез високото налягане на хидравлична преса. Този метод на изтискване минимизира смесването на въздуха със сока, което намалява оксидацията и декомпозирането му. Огромното налягане на хидравличната преса позволява извличането на максимум хранителни вещества като натурални захари, витамини, минерали, ензими и други микроелементи. Студеното пресоване е единственият познат метод на прясно изцеждане, който позволява соковете да се бутилират сурови, без пастьоризиране и консерванти, и да имат 96 часа срок на годност с минимална загуба на вкус, ценни вещества и цвят. Студенопресованият сок е най-близкото нещо до суровите чисти плодове и зеленчуци и ви осигурява концентрирано количество хранителни вещества, които в противен случай би било трудно да приемете само с изяждането им.

Усвояването също е почти експресно, заради липсата на фибри, които обикновено го забавят леко. Тоест всички тези благинки ще започнат своето действие в полза на организма около 15 минути, след като сокът е изпит, а това е бърза енергия, сили, засищане. Времето за провеждане на соков детокс може да варира от 1 до 5 дни, като е препоръчително да започнете с 1 ден и постепенно да увеличавате.

Плюсове на зелените сокове

Най-големият им плюс е концентрацията или огромното количество зеленчук, което човек може да си набави само с една чаша и изключително бързото им усвояване. Представете си връзка магданоз, малка глава броколи, няколко листа маруля, тиквичка, половин краставица, два стръка селъри, две ябълки и едно киви… в чаша. Говорим за количество, което човек трудно ще изяде просто така в суров вид. За сравнение, със смути или салата, в най-добрия случай изяждаме около 100-200 г зеленолистни на ядене, а с чаша сок това количество стига до 700-900 г или килограм. Да не говорим за минерално-витаминната бомба в тази чаша, която на 100% спестява мисълта, че днес може би нещо му липсва на организма – ензим, антиоксидант, витамин или минерал.