Те са съвършеното екологично решение, предпочитано от много хора, сред които и знаменитости, за придвижване в собствената или чужда страна. Много урбанизирани пространства имат алеи и маршрути, пригодени за велосипедизъм, но опасните шосета и огромният трафик на моторни превозни средства (без да споменаваме агресивните шофьори), през които им се налага да преминават, могат да попречат на велосипедистите да се чувстват пълноправен участник в движението и да смятат велосипедната обиколка на чужд град за хазартно решение спрямо собствената им безопасност.

Местата, чиято политика подкрепя велосипедистите, се гордеят с по-добро градско планиране и имат много предимства. Най-очевидните от тях са: намаляване на трафика - автомобилното движение се редуцира и спира да създава огромния проблем, който е неизбежен в големите градове; успокояване на трафика - намаляване на скоростта и промяна в поведението на водачите към повече толерантност и търпение на пътя, преразпределение на пътното платно чрез широките бордюри и алеи, които осигуряват по-голяма безопасност и ограничават замърсяването на въздуха.

Колоезденето често е алтернатива на пътуването с кола. Автомобилът е значително по-бърз и осигурява удобство на пътниците, но също така е свързан с високи разходи за данъци, застраховка, гориво, поддръжка, пътно строителство, ремонт и допринася за замърсяването на въздуха. Градовете, които създават удобства на велосипедистите, позволява на шофьорите да избират алтернативни форми на придвижване пред колите, като намаляват зависимостта от моторните превозни средства и дават възможност за по-ефективно използване на земята.

Особено голямо е влиянието на добрата инфраструктура, пригодена за велосипедизъм, върху здравето и физическата активност. Градовете с добре разработени велосипедни маршрути имат по-голям процент любители на този начин на придвижване и спорт. Изследванията показват, че дори съвсем умерено увеличаване на физическата дейност в ежедневието може да има огромно влияние върху здравето. Придвижването с колело до работата намалява смъртността с 40%.

За щастие карането на колело в някои градове в света е най-лесното и приятно нещо! Инфраструктурата на въпросните места включва велосипедни алеи, специални велосипедни пътеки и шофьори, които са склонни да споделят пътя си с колоездачите. Ако искате велосипедът - собствен или под наем - да бъде неизменна част от вашата ваканция, ето кои градове-мечта за колоездене трябва да бъдат първи във вашия списък.

Най-дорбите градове за каране на колело са:

Портланд (Орегон), Минеаполис (Минесота), Копенхаген (Дания), Амстердам (Холандия),Куритиба (Бразилия), Пърт (Австралия), Киото (Япония), Каошиунг (Тайван),  Берлин (Германия), Монреал (Канада)