Сачидананда Панда, която проучва затлъстяването, твърди, че хората не просто не ядат по три пъти на ден, но и също си правят много странни и креативни комбинации от храни. В проучване, което тя е ръководила, 156 доброволци са отбелязвали какво ядат, снимайки всеки път храната си с приложение на смартфона си, което директно изпращало снимката в архивната система с данни на участниците. Така екипът проследил не само какво ядат доброволците, но и кога в реално време.

Учените установили, че повечето хора нямат точни часове за закуска, обяд и вечеря, а вместо това ядат по нещо малко до пълна порция храна между 3 и 10 пъти. Средно хората консумирали по-малко от 25% от дневните си калории преди обяд и около 37% след 18 часа. Около 12% от калориите средно били консумирани след 21 часа вечерта.

Не е изненада, че проучването открило, че хората ядат много повече от необходимото. Освен това – ядат през целия ден. Средното време между закуската и последното хранене в проучването било 14 часа и 45 минути. Учените предлагат като възможно решение за намаляване на теглото хората, които искат да отслабнат, да ограничат това време до 12 часа. Панда обяснява, че здравето и отслабването зависят както от това какво ядем, така и от това кога го ядем, така че трябва да се обръща повече внимание на това.